fbpx

Dåligt nätverk på skolan? Låt inte uppkopplingen hindra undervisningen

Dagens skolmiljö förutsätter bra uppkoppling för att fungera felfritt. De flesta eleverna har skoldatorer eller surfplattor som används i undervisningen, men också privata mobiltelefoner som ofta är uppkopplade på skolans nätverk. När eleverna rör sig mellan klassrummen ökar belastningen på nätverket. Konsekvensen blir en instabil och långsam anslutning, som i värsta fall riskerar att omöjliggöra viktiga undervisningsmoment. Våra specialister delar med sig av några lösningar på dålig uppkoppling i skolan.

Vanligt med dåligt nätverk på skolan

Vi får ofta förfrågningar från frustrerade rektorer och IKT-pedagoger som tröttnat på att skolans nätverk inte verkar klara av alla enheter. Den moderna undervisningen ställer oerhörda krav på bra uppkoppling och det blir tydligt när nätverket inte fungerar som det ska. Det bästa är förstås om man tar höjd för behoven redan när man planerar IT-miljön i skolan, men det kan vara svårt att förutse hur många enheter som kommer försöka koppla upp sig mot skolans nätverk. För att lösa problemet med långsam internetanslutning eller nätverk som ligger nere behöver man uppgradera infrastrukturen. Det går att göra antingen genom att byta ut den befintliga utrustningen mot produkter av bättre kvalitet eller genom att bygga ut med fler accesspunkter. En annan, om än kortsiktig, lösning är att erbjuda ett gästnätverk för privata mobiltelefoner och datorer, så minskar risken för överbelastning av det nätverk som används i undervisningen. 

New call-to-action

Wifi 6 – färre accesspunkter och högre säkerhet

Vi använder oss av Wifi 6, en ny standard som täcker större yta och kan hantera betydligt fler enheter än sina föregångare. Wifi 6 kräver färre accesspunkter och ger upp emot 30-40 procent högre hastighet än Wifi 5. Med andra ord löser det de flesta problem som kan uppstå på en skola och ger en snabb och pålitlig uppkoppling oavsett var i byggnaden du befinner dig. Dessutom har säkerheten förbättrats, vilket gör det svårare för hackers att ta sig in på ditt nätverk. De flesta datorer, surfplattor och mobiler tillverkade efter 2019 stödjer Wifi 6. Om du är osäker på om era digitala verktyg är kompatibla kan du titta närmare på de tekniska specifikationerna.

Lästips: Tre fördelar med Wifi 6

Cisco Meraki övervakar uppkopplingen via molnet

Det finns mycket att vinna på att flytta nätverksadministrationen från hårdvaran till molnet. Vi har valt Cisco Meraki för att installera, administrera och tillhandahålla support på distans. Cisco Meraki har utformats för att snabbt upptäcka och lösa nätverksproblem. Systemet larmar när det identifierar ett fel, som till exempel svajig anslutning eller problem hos en internetleverantör. Därefter hanterar vår support ärendet, så att varken undervisningen eller it-säkerheten blir lidande. Läs gärna mer om Cisco Meraki och nätverksinfrastruktur. 

För att förebygga problem kan vi även kontrollera vilka enheter som tillåts vara uppkopplade mot skolans nätverk och identifiera var vi behöver installera fler accesspunkter.

Här kan du ta del av ett praktiskt exempel på skillnaden som Cisco Meraki kan göra för skolans uppkoppling. 

Vill du veta mer om nätverk i skolan?

Vi hjälper skolor i alla storlekar att bygga en bättre IT-miljö. Varmt välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig!

Läs mer om IT i skolan