Snabbt och pålitligt nätverk viktigast när Smartfilm uppgraderade IT-miljön

I början av 2000-talet köpte filmbolaget Smartfilm sina första Mac-datorer av Kullander. Det blev startskottet på ett långt och intensivt samarbete. Smartfilm är nämligen inte en helt vanlig kund, utan har höga krav på både högpresterande hårdvara och stabilt nätverk för att kunna skicka tungt videomaterial mellan datorer och servrar. Kullander har hjälpt dem att bygga upp en modern infrastruktur som fungerar bekymmersfritt.

För att få veta mer om vad Smartfilm tycker om vårt samarbete tog vi en pratstund med Anders Brandt som är kinematograf, producent och teknikansvarig.

– Vi har en varierande digital mognad i företaget. Det finns några enstaka som vet nästan allt som är värt att veta om datorer, men också några som kan mindre än gemene man. Tekniken vårt främsta arbetsverktyg och det måste fungera, därför är det tryggt att ha en partner som Kullander. Deras konsulter kännetecknas av att de inte ger sig förrän problemet är löst. Jag har tillbringat många nätter tillsammans med framför allt Holger för att komma på hur vi ska göra, berättar Anders Brandt.

Affärskritiskt med välfungerande säkerhetskopiering

Eftersom Smartfilm producerar enorma mängder data behöver de ha en tydlig infrastruktur med backupsystem som snabbt och säkert lagrar bearbetade filer. Smartfilm arbetar på hårddiskar med 30 TB lagringsutrymme – som fylls förvånansvärt snabbt. För att få plats med nya projekt valde de redan 2008 att investera i en robot som gör backup på band varje natt. På bandet hamnar alla dokument, bilder och filmat material, så att det ska vara någorlunda enkelt att hitta i arkiven. Förra året var det dags att uppgradera hela nätverksinfrastrukturen.

– Vi måste kunna skicka data mellan datorer och servrar på ett snabbt och smidigt sätt. Därför bad vi Kullander att skapa ett system som förbättrar uppkopplingen i hela huset. Det blev en rejäl uppgradering från mjukvara ända ner till nätverkskablarna, fortsätter Anders.

En av lösningarna var att sköta nätverksadministrationen via det molnbaserade systemet Cisco Meraki.

– Nu har vi ett Meraki-nätverk och accesspunkter i hela huset. Meraki gör att Kullander kan följa nätverksprestandan kontinuerligt och snabbt upptäcka problem och störningar. Det är en stor investering för ett företag i vår storlek, men väl värt pengarna. Man märker fort hur mycket produktionstid man tappar när infrastrukturen inte fungerar som den ska. Det är svårt att räkna på tiden som går åt till att lösa problem och teknikstrul, men det kan bli mycket pengar.

New call-to-action

Månadsbesök från Kullanders support

En gång i månaden besöker Kullanders konsulter Smartfilm för att hjälpa till med de eventuella IT-problem som har uppstått. Dessutom har alla medarbetare ett direktnummer till supporten via Smartfilms serviceavtal.

– Det är väldigt värdefullt att de kommer ut till oss. Kullander är väldigt snabba på att hjälpa till, givetvis beroende på hur akut ärendet är. Men det har hänt att externa faktorer har påverkat vår IT, som till exempel elavbrott. Det är inte helt okomplicerat med känsliga servrar och enheter som måste startas i rätt ordning. Då är det skönt att ha en samarbetspartner som man kan lita på. Vi håller kvar vid Kullander för att de finns tillgängliga när man behöver dem. De kan sina grejer och sköter servicebiten bra. En fungerande lösning är värd mycket i slutet av dagen, avslutar Anders Brandt.

Behöver du en kunnig IT-partner?

Varmt välkommen att kontakta oss på Kullander, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig.

Läs mer om effektiv IT