fbpx

Trenden ”Choose your own device” ger högre medarbetarnöjdhet

För en nyanställd medarbetare på företaget finns mycket att ta in – rutiner, system, arbetssätt och inte minst alla nya ansikten. Dessutom förväntas man ofta snabbt komma in i arbetsuppgifterna och leverera resultat. Det kan bli extra tufft om man samtidigt ska lära sig ett helt nytt arbetsverktyg. Konceptet Choose your own device (CYOD) har blivit en allt tydligare trend de senaste åren, och ger värdefull flexibilitet vid val av verktyg.

Hur fungerar CYOD i praktiken?

Det är inte mer komplicerat än det låter. Choose your own device innebär att medarbetarna, utifrån en av företaget bestämd lista på enheter, själva väljer sina digitala verktyg. Idag, när vi i allt större utsträckning arbetar molnbaserat, är vi ofta mindre låsta till en viss plattform eller operativsystem. Och just därför kan företagen låta medarbetarna välja vilken utrustning de helst vill arbeta med.

Med ökad valfrihet kan man bättre ta vara på varje persons styrkor – för vi har ju alla våra olika vanor, arbetssätt och strategier. Vissa presterar som bäst på en MacBook Pro, medan andra kanske behöver kunna skissa och illustrera, och därför föredrar en iPad Pro. Eller så är behovet en stationär dator med högupplöst skärm.

Gynnar medarbetare och företag

I många branscher är det svårt att rekrytera rätt kompetens. Om en kandidat har flera jobb att välja mellan kan en CYOD-policy vara med och fälla avgörandet.

Möjligheten att själv få lov att bestämma digitalt arbetsverktyg är motivationshöjande och ger en frihetskänsla, vilket skapar goda förutsättningar för bättre resultat och nöjdare medarbetare.

New call-to-action

Forskning visar att valfrihet skapar värde

Flera undersökningar ger stöd för att anställda presterar bättre om de får använda de digitala verktyg de trivs bäst med. Exempelvis genomförde det multinationella IT-företaget IBM nyligen en stor medarbetarundersökning som du kan läsa mer om här. Resultatet visade bland annat att:

  • Mac gör det möjligt för IBM-anställda att vara mer produktiva i arbetet – 22 procent fler macOS-användare överträffade förväntningarna i prestationsrecensioner jämfört med Windows-användare.
  • Mac-användare generellt är mer nöjda än Windows-användare – 17 procent av Mac-användarna på företaget är mindre benägna att lämna IBM jämfört med dem som använder Windows.

Vad är skillnaden mellan CYOD och BYOD?

Ett koncept som till viss del påminner om CYOD är BYOD, Bring your own device. Skillnaden är att BYOD går ut på att medarbetarna har med sig sin egen bärbara dator eller surfplatta till jobbet. Som med allt annat finns det för- och nackdelar med olika typer av system. Fördelen med BYOD är att medarbetarna upplever större frihet när de helt och hållet själv kan välja arbetsverktyg. Det öppnar också upp möjligheten att använda den nyaste och mest moderna teknologin. 

Fördelen med CYOD är å andra sidan att företagsledningen har full kontroll över alla digitala enheter som används, vilket är en förutsättning för att fullt ut kunna arbeta med enhetshantering. En kombination av CYOD och enhetshanteringsverktyget Jamf gör det lättare att skydda företagsdata, både från interna och externa hot.

Kontakta Kullander

Vill du veta mer om Choose your own device och vilka fördelar detta ger både medarbetare och företag? Kontakta oss på Kullander. Vi svarar gärna på dina frågor.

Läs om Säker IT på Advokatfirman VICI