MacBook Air, MacBook Pro och Mac Mini
Varför ska jag välja Mac?

Varför ska du välja Mac – på grund av M1, Apples nya chip, blir valet av dator enkelt. Vilken Mac du än väljer idag så klarar den det allra mesta. Jobbar du med redigering i tunga program vet du kanske exakt vilken kombination av RAM och grafikkort du behöver, men det har aldrig tidigare varit så lätt att välja dator även för den som främst jobbar i Office. Microsoft 365 är ett av de ledande verktygen på Mac och det är optimerat för att fungera på instegsmodeller. Batteritiden räcker nu en hel arbetsdag för många.

Läs mer om Microsoft 365

Vad kostar en Mac?

Svaret är förstås, det beror på. MacBook Air, numera fläktlös, klarar det mesta. Vill du kunna pressa datorn i tunga redigeringsprogram är MacBook Pro lämplig. Datorerna väger så lite idag att du kan ha med dem överallt. Sitter du bara vid ett ställe och jobbar kan stationära Mac Mini vara idé. En stark prestanda till förhållandevis lågt pris kan du komplettera med extern skärm, trådlös datormus och tangentbord för komplett arbetsplats. Du kan också bygga en station med din bärbara Mac, använda dess skärm som utökat skrivbord istället för skärmdubblering. Gärna med ett ställ så att bildskärmarna är i samma höjd (för bättre ergonomi). Läs mer om att jobba på distans, med Arbetsplats som tjänst.

Behöver jag mer ”minne” (skillnaden mellan RAM och SSD)?

Mer RAM, random access memory, innebär förenklat att du kan ha fler program och fönster öppna samtidigt på skrivbordet. Det är svårt att jämföra med tidigare datormodeller då minnet fyllde en större funktion för en klenare processor. 8GB RAM, som är standard, låter lite men det avlastas av snabb processor med många kärnor och grafikkortsminne. Sitter du i videosamtal hela dagarna och samtidigt vill redigera bilder, kan det vara idé att välja en med mer minne (16GB). Ibland säger vi slarvigt ”minne” om lagringsutrymmet, som reglerar hur mycket du kan spara på datorns lokaldisk. Det handlar då om så kallad ssd, solid state drive. Du kan optimera utrymmet med Apples molntjänst iCloud

Kan jag uppgradera något i efterhand?

Det går i regel inte att modifiera Mac i efterhand, så det är bra att tänka över hur du arbetar på datorn innan du fattar beslut om specifikation och prestanda. Flyttar du från gammal dator, med allt innehåll och tusentals bilder är det idé att kombinera upp. En kostnadsfråga. Utökat RAM och SSD innebär specialbyggda modeller, längre leveranstid än standardvarianterna. Behöver ditt företag byta ut flera datorer – budgetera för ditt skifte, finansiera genom hyravtal.

Hur funkar nya systemet, macOS Big Sur?

För den som använder programvara från tredje part är det viktigt att undersöka så att denna är kompatibel med nya macOS innan man uppdaterar. Utvecklarna jobbar alltid för att hinna ikapp när uppdateringar släpps och görs tillgängliga. Utöver nya spännande funktioner och finesser möter ett uppdaterat operativsystem de tuffa säkerhetskrav som många tjänster ställer, t ex banker. Det är viktigt att inte halka för långt efter, då slutar vissa saker att fungera (som webbläsaren). Du kan alltid rådfråga Apple Support eller Kullander om du står inför valet att uppgradera.

Läs mer om: MacBook Air, MacBook Pro och Mac Mini.

Kontakta oss

Vi svarar i telefon vardagar 9-17
040-10 08 30
Det går även bra att mejla
Kullander kundtjanst

Här finns vi

Kullander
Fridhemstorget 1
217 53 Malmö
Hitta hit

Öppettider

Måndag-fredag kl 09-17
(lunchstängt kl 12-13)
Avvikande öppettider